ΤΡΟΦΙΜΑ

  • 4

Τα τρόφιμα είναι ανόργανες ή οργανικές ουσίες που εισάγονται στον οργανισμό από το στόμα, διατηρούν τη ζωή και συντελούν στην ανάπτυξη του οργανισμού. Τα τρόφιμα είναι ουσίες που παρέχουν ενέργεια, δομούν τους ιστούς και αντικαθιστούν αυτούς που φθείρονται. Τα τρόφιμα διακρίνονται σε τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης. Τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, ψάρια αυγά, γάλα, γιαούρτι, τυρί κ.α.) περιέχουν γενικά σημαντικά ποσά πρωτεϊνών και λίπους και μικρά ποσά πρωτεϊνών και  λίπους και μικρά ποσά υδατανθράκων, αφομοιώνονται δε καλά από τον οργανισμό.

Αντίθετα, τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα (δημητριακά, όσπρια, φρούτα κ.α.) περιέχουν γενικά μικρά ποσά πρωτεϊνών  και λίπους και μεγάλα ποσά υδατανθράκων, αφομοιώνονται δε ελλιπώς από τον οργανισμό.

Στο διαπιστευμένο εργαστήριο Σύγχρονη Αναλυτική διενεργούνται αναλύσεις της διαθρεπτικής επισήμανσης (ετικέτα) σύμφωνα με τον κανονισμό 1169/2011, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις σε νωπά (φρέσκα) και τυποποιημένα ( π.χ. κονσέρβα) τρόφιμα :

  • Γάλα & Γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί, ξυνόγαλο, βούτυρο)
  • Κρέας
  • Πουλερικά
  • Προϊόντα Ζαχαροπλαστικής-Γλυκά
  • Λίπη & Έλαια
  • Λαχανικά & Φρούτα
  • Άρτος, Δημητριακά, Ζυμαρικά
  • Αρτοσκευάσματα
  • Ψάρια, Θαλασσινά, Οστρακοειδή
  • Αυγά
  • Μελισσοκομικά Προϊόντα
  • Ελαιόλαδο
  • Ξηροί Καρποί
  • Γλυκαντικά, Σάκχαρα, Σιρόπια
  • Καρυκεύματα ή Μπαχαρικά
  • Όσπρια

 

Καλέστε στο εργαστήριο και ζητήστε μια πλήρη προσφορά για το σύνολο των αναγκών σας. Μιλήστε για τις εξειδικευμένες ανάγκες μας με το προσωπικό μας και θα μπορέσουμε να οργανώσουμε και να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα του ελέγχου ποιότητας που απαιτείται από το σύστημα διασφάλισης ποιότητας της επιχείρησής σας.

Επιπλέον, η  έμπειρη επιστημονική ομάδα της Σύγχρονης Αναλυτικής, που πλαισιώνεται από ειδικότητες Χημικού, Χημικού Μηχανικού, Κτηνιάτρου, Γεωπόνου και Τεχνολόγου Τροφίμων, παρέχει σε επιχειρήσεις που παράγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, διακινούν τρόφιμα και ποτά συμβουλευτική υποστήριξη για πιστοποιήσεις κατά ISO 22000 (HACCP), BRC, IFS κ.α. Βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 852/2004 κάθε επιχείρηση των ανωτέρω κατηγοριών είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει ένα σύστημα αυτοελέγχου ή ένα σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων βασισμένο στις 7 αρχές του HACCP:

Αρχή 1η Προσδιορισμός και ανάλυση όλων των πιθανών κινδύνων που εμπεριέχονται σε ένα τρόφιμο και είναι δυνατό να  προκαλέσουν βλάβη στην υγεία του καταναλωτή και καθορισμός των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για τον έλεγχο τους.

Αρχή 2η Προσδιορισμός των κρίσιμων σημείων ελέγχου.

Αρχή 3η Καθιέρωση κρίσιμων ορίων για κάθε κρίσιμο σημείο ελέγχου και κριτηρίων με τα οποία εκτιμάται εάν και κατά πόσο αποτελεσματικά γίνεται ο έλεγχος ενός κρίσιμο σημείου ελέγχου.

Αρχή 4η Καθορισμός συστήματος παρακολούθησης των κρίσιμων σημείων ελέγχου.

Αρχή 5η Καθιέρωση των διορθωτικών ενεργειών για κάθε κρίσιμο σημείο ελέγχου.

Αρχή 6η Καθιέρωση διαδικασιών επαλήθευσης και επικύρωσης του συστήματος με σκοπό την αξιολόγηση της ορθής και αποτελεσματικής λειτουργίας του.

Αρχή 7η Καθιέρωση διαδικασιών καταγραφής και αρχειοθέτησης των δεδομένων και πληροφοριών κατά την λειτουργία του συστήματος με σκοπό την τεκμηρίωση του.

Η εγκατάσταση ενός συστήματος αυτοελέγχου (HACCP) πέρα από την σύμφωνη λειτουργία της επιχείρησης με την υγειονομική νομοθεσία συμβάλει αποτελεσματικά:

  • στην μεγιστοποίηση της ασφάλειας των τροφίμων και ποτών,
  • στην καλή φήμη της επιχείρησης και
  • στην προσθήκη ενός ισχυρού εργαλείου marketing στο δυναμικό της
  • στην αποφυγή των κυρώσεων/προστίμων που επιβάλει ο Ε.Φ.Ε.Τ. (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) στις μη συμμορφούμενες με τη νομοθεσία επιχειρήσεις.

Το εργαστήριο μας προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για την ασφαλή διακίνηση των τροφίμων και ποτών μέσω της εγκατάστασης ενός λειτουργικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας τροφίμων, το οποίο είναι μοναδικό για την κάθε επιχείρηση, κατανοητό και εύκολο στη χρήση του από τους εργαζομένους και μέσω της καθιέρωσης ενός προγράμματος εργαστηριακών αναλύσεων-ελέγχου ποιότητας των προϊόντων/α’ υλών προσαρμοσμένο στις ανάγκες της επιχείρησης.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για το σύστημα διασφάλισης ποιότητας τροφίμων που ταιριάζει στην επιχείρησή σας.