ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

Ανάλυση Αιθερίων Ελαίων

Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές ουσίες, οι οποίες είναι διαλυτές στην αλκοόλη, λιγότερο διαλυτές στο νερό και αποτελούνται από ένα μίγμα εστέρων, αλδεϋδών, κετονών και τερπενίων. Τα αιθέρια έλαια παραλαμβάνονται από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 2000 διαφορετικά φυτά που τα παράγουν. Στα φυτά η παραγωγή των αιθέριων ελαίων γίνεται σε ειδικευμένους εκκριτικούς σχηματισμούς, όπως τα ελαιοφόρα δοχεία, αδενώδη τοιχώματα, ελαιοφόροι πόροι και ιδιόβλαστα ελαιοκύτταρα. Οι κυριότερες μέθοδοι παραλαβής των αιθέριων ελαίων είναι η απόσταξη (υδραπόσταξη, υδρο-ατμοαπόσταξη κ.α.), η εκχύλιση (με θερμό ή ψυχρό λίπος, με πτητικούς διαλύτες κ.α) και η μηχανική εφαρμογή (με απόξεση, με σύνθλιψη κ.α.).

Τα περισσότερα αιθέρια έλαια προέρχονται από φρούτα, λουλούδια, θάμνους και δέντρα. Ενδεικτικά αρωματικά φυτά από τα οποία παράγονται αιθέρια έλαια είναι τα εξής: το αγριοκυπαρίσσι, ο βασιλικός, το γαρύφαλλο, το γιασεμί, το γεράνιο, το δενδρολίβανο, το ελέμι, ο ευκάλυπτος, το θυμάρι, το ιεροβότανο,  ο κέδρος, το κίτρο, το κυπαρίσσι, η λεβάντα,  το λιβάνι, η λουΐζα, η μαντζουράνα, η μέντα,  το μελισσόχορτο, το μύρο, το νεράτζι, το νερολι, το πεύκο, το πορτοκάλι, η ρίγανη, το ροδόξυλο, το σανταλόξυλο,  το τζίντζερ, το τριαντάφυλλο, το υλάνγκ-υλάνγκ, το φασκόμηλο, το χαμομήλι κ.α.

Το εργαστήριο μας αναλαμβάνει αναλύσεις για:

-Περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο στο αρωματικό φυτό με την μέθοδο Clevenger

-Πλήρη ανάλυση της σύστασης του αιθερίου ελαίου με τεχνική αέριας χρωματογραφίας συνδυασμένη με φασματοσκοπία μαζών (GC-MS).

-Έλεγχος-Εκτίμηση Νοθείας-Αραίωσης

-Ανάλυση Φυτοφαρμάκων στο φυτό και στο αιθέριο έλαιο

-Ειδικό Βάρος

-Αριθμός Εστεροποίησης-Ester Value

-Οξύτητα-Acid Value

-Ειδικό Βάρος

 

Με κάθε ανάλυση GC-MS χορηγούμε σχετικό πιστοποιητικό ανάλυσης προκειμένου να μπορεί ο παραγωγός η ο έμπορος να πιστοποιήσει την ποιότητα του προϊόντος του.

Επικοινωνήστε μαζί μας για ειδικά πακέτα συνεργασίας  με παραγωγούς που περιλαμβάνουν συνεχή και πλήρη έλεγχο και παρακολούθηση της ποιότητας των αιθερίων ελαίων καθ’όλη τη διαδικασία της παραγωγής έως και την εμπορία.

 

 

Skip to content